ChatGPT یک مدل زبان پیشرفته است که از یادگیری عمیق به منظور ارائه پاسخ های همانند یک انسان، از طریق دادههای وارد شده به زبان طبیعی استفاده می کند. این یکی از اعضای خانواده مدلهای ترانسفورماتور پیشآموزشی مولد GPT (generative pre-training transformer) است که توسط هوش مصنوعی باز توسعه یافته است و در حال حاضر یکی از بزرگترین مدلهای زبان در دسترس عموم است.
ChatGPT با استفاده از مجموعه گسترده ای از داده های متنی، می تواند تفاوت های ظریف و پیچیدگی های زبان انسانی را به تصویر بکشد و به آن اجازه م ی دهد تا پاسخ های مناسب و مرتبط با آن زمینه را در طیف گسترده ای از درخواست ها ایجاد کند. علیرغم استفاده طولانی مدت از هوش مصنوعی در زمینه های مختلف مانند پشتیبانی مشتری و مدیریت داده، اجرای آن در بخش های مراقبت های بهداشتی و تحقیقات پزشکی نسبتاً محدود شده است.
استفاده از هوش مصنوعی در سیستم های مراقبت بهداشتی به دلیل توانایی آن در افزایش دقت و صحت و در عین حال کاهش زمان مورد نیاز برای جنبه های مختلف سیستم، بسیار مهم و ضروری است. مزایای بلند مدت ترکیب هوش مصنوعی در جنبه های مختلف مراقبت های بهداشتی می تواند منجر به بهبود کارایی و دقت در این بخش شود. کاربردهای بالقوه ChatGPT در زمینه پزشکی، از شناسایی موضوعات تحقیقاتی بالقوه تا کمک به متخصصان در تشخیص بالینی و آزمایشگاهی را شامل می شود. با این حال، این برنامهها با چندین محدودیت و ملاحظات اخلاقی مانند اعتبار، سرقت ادبی، و موارد دیگر همراه هستند که در ادامه این مقاله با جزئیات بیشتر ارائه میشوند. علاوه بر این، بحثهای اخیر در رابطه با تألیف ChatGPT در مقالات تحقیقاتی مطرح شده است که مستلزم معیارها و ملاحظات مختلفی است که در این مقاله مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
تا به حال، تنها چند مطالعه استفاده و جنبه های مختلف ChatGPT را در زمینه های پزشکی و مراقبت های بهداشتی مستند کرده اند. این مقاله تجزیه و تحلیل و ارائه مزایا، محدودیتها، ملاحظات اخلاقی، چشماندازهای آینده، و کاربردهای عملی ChatGPT و AI در حوزههای بهداشت و درمان و پزشکی را ارائه میکند.
مزایا و کاربردها
ChatGPT دارای تعداد زیادی برنامه کاربردی است که می توان از آنها استفاده کرد. چندین مقاله در مورد استفاده از ChatGPT برای نوشتن مقاله های علمی گزارش شدهاند که با یک مطالعه نشان داده شده است که ChatGPT میتواند مقالات تحقیقاتی رسمی تولید کند. نویسندگان دریافتند که واژگان (مورد استفاده) شیوا است و به نظر می رسد لحنی متداول دارد و خواندن آن لذت بخش است.
ChatGPT به طور بالقوه می تواند به عنوان موتور جستجویی استفاده شود که بجای هدایت به سایت هایی که پاسخ ها باید توسط کاربر به دست آید مستقیماً به سؤالات پاسخ می دهد؛ بدین صورت نوشتن مقالات تحقیقاتی را آسان تر می کند و زمان صرف شده توسط نویسندگان را در روند دلهره آور جستجوی مقالات کاهش داده ودارای معیارهای مختلف برای انتخاب مقالاتی است که به بهترین وجه، مناسب تحقیق آنها هستند؛ (این ویژگی) به نوبه خود به آنها اجازه می دهد این زمان را به کار اصلی تحقیق و متدولوژی خود اختصاص دهند. همچنین می تواند به عنوان یک واسطه در ایده پردازی استفاده شود، بنابراین به انتخاب موضوع کمک می کند و شروعی برای یک پروژه تحقیقاتی فراهم می آورد (شکل 1).
علاوه بر این، به نظر می رسد مقالات تولید شده توسط ChatGPT از روش های سنتی تشخیص سرقت ادبی عبور می کنند. در یک مطالعه، ربات چت با استفاده از زیرمجموعه ای از مقالات منتشر شده در مجلات معتبری مانند JAMA، مجله پزشکی نیوانگلند، BMJ، Lancet و Nature Medicine، 50 چکیده تحقیقات پزشکی را تولید کرد. مقالات حاصل متعاقباً توسط نرمافزار تشخیص سرقت ادبی، یک آشکارساز خروجی هوش مصنوعی و گروهی از محققان پزشکی مورد بررسی قرار گرفتند و از آنها خواسته شد تا چکیدههای تولید شده مصنوعی را شناسایی کنند. مشخص شد که چکیدههای تولید شده توسط ChatGPT از طریق نرمافزار تشخیص سرقت ادبی تایید میشوند؛ میانگین امتیاز اصالت 100٪ بود که نشان میدهد هیچ سرقت ادبی شناسایی نشده است در حالی که چککننده خروجی هوش مصنوعی تنها 66 درصد از چکیدههای تولید شده را شناسایی کرده است.
علاوه بر این، همچنین میتواند زمان، انرژی و منابع صرف شده برای آزمایشهایی را که احتمال بیشتری برای به دست آوردن نتایج بیهوده دارند با تجزیه و تحلیل مقادیر عظیمی از مقالات موجود، فراتر از محدوده تخصص یک فرد، کاهش دهد. ChatGPT یک «مغز» مانند یک شخص دارد که تعاملات قبلی و همچنین نظرات قبلی کاربران را به خوبی به یاد میآورد – کیفیتی که مدلهای زبان هوش مصنوعی قبلی اغلب در آن ضعیف بودهاند.
توسعه دستیارهای مجازی برای کمک به بیماران در مدیریت سلامتی، یکی دیگر از کاربردهای مهم ChatGPT در پزشکی است. میتوان از آن برای تولید خلاصههای خودکار از تعاملات بیمار و تاریخچههای پزشکی استفاده کرد و روند ثبت سوابق پزشکی را برای پزشکان و پرستاران سادهتر کرد. با دیکته کردن یادداشتهای خود، متخصصان پزشکی میتوانند از ChatGPT برای خلاصه کردن خودکار جزئیات کلیدی مانند علائم، تشخیصها و درمانها و همچنین استخراج اطلاعات مرتبط از سوابق بیمار، مانند نتایج آزمایشگاهی یا گزارشهای تصویربرداری، استفاده کنند. همچنین میتواند با تجزیه و تحلیل مقادیر زیادی از دادههای بیماران، در شناسایی افرادی که معیارهای واجد شرایط کارآزمایی را دارند، در کارآزمایی بالینی کمک کند. علاوه بر این، ChatGPT همچنین میتواند با ارائه یادآوریها، دستورالعملهای دوز، و اطلاعات در مورد عوارض جانبی احتمالی، تداخلات دارویی و سایر ملاحظات مهم، به بیماران در مدیریت داروهای خود کمک کند.
با توجه به مقاله اخیر در مورد مزایای هوش مصنوعی برای خود مدیریتی بیماری سلول داسی شکل، ChatGPT می تواند به عنوان یک عامل مکالمه قابل اعتماد برای جمع آوری اطلاعات از بیماران مبتلا به طیف متنوعی از بیماری ها عمل کند.
همچنین میتواند برای کمک به دانشجویان پزشکی، پزشکان، پرستاران و همه اعضای انجمن مراقبتهای بهداشتی بهطور یکسان در مورد بهروزرسانیها و پیشرفتهای جدید در زمینههای مربوط به خود، و همچنین به عنوان ابزاری برای ارزیابی مهارتهای بالینی مورد استفاده قرار گیرد. بنابراین نقشی محوری در آموزش پزشکی ایفا می کنند. رباتهای چت مانند ChatGPT میتوانند به عنوان ابزار قدرتمندی برای افزایش سواد سلامت، به ویژه در میان دانشآموزان و بزرگسالان جوان استفاده شوند.
ChatGPT همچنین می تواند به طور بالقوه برای تشخیص استفاده شود. اخیراً علاقهمندی به برنامههای بررسی علائم، مبتنی بر ربات چت (CSC) با هوش مصنوعی افزایش یافته است که از تعاملات انسانمانند برای ارائه تشخیصهای بالقوه استفاده میکنند و از کاربران با خود تریاژ(ارزیابی علائم و تشخیص نیاز به مراقبت بیشتر)، بسته به رویکرد هوش مصنوعی (AI) پشتیبانی میکنند.علاوه بر این، ChatGPT میتواند در پشتیبانی تصمیمگیری بالینی و نظارت بر بیمار مورد استفاده قرار گیرد و مشاوره با یک متخصص مراقبتهای بهداشتی بر اساس علائم و نشانههای هشدار دهنده را پیشنهاد میکند.
محدودیت ها
علیرغم کاربردهای بالقوه آن، استفاده از ChatGPT و سایر ابزارهای هوش مصنوعی (AI) در نوشته های پزشکی، نگرانی های اخلاقی و قانونی را نیز به همراه دارد. این موارد شامل نقض احتمالی قوانین حق چاپ، عوارض پزشکی-حقوقی، و احتمال نادرستی یا پیش داوری در محتوای تولید شده است. بنابراین، مهم است که محدودیت ها و مسائل مربوط به استفاده از هوش مصنوعی در نوشته های پزشکی را بشناسیم و به آنها رسیدگی کنیم. طبق دو مقاله از مجلات رادیولوژی، دقت متن تولید شده توسط مدلهای هوش مصنوعی به شدت به کیفیت و ماهیت دادههای آموزشی مورد استفاده بستگی دارد و در برخی موارد، خروجی چنین مدلهایی میتواند نادرست باشد که منجر به مشکلات قانونی بالقوه شود. مانند دعاوی حقوقی عدم دقت، سوگیری و شفافیت مسائل دیگری هستند که باید هنگام استفاده از متن تولید شده توسط هوش مصنوعی مورد توجه قرار گیرند.
استفاده غیراخلاقی از فناوری هوش مصنوعی ممکن است به جعل تصاویر نیز کشیده شود که نوعی سوء رفتار علمی است. علاوه بر این، دادههای وارد شده به آن تنها تا سال 2021 است. علاوه بر این، چندین محدودیت دیگر نیز وجود دارد که مانع از سودمندی آن برای اهداف تحقیقاتی می شود؛ مانند تمایل به ارائه پاسخ های نادرست و تکرار عبارات از تعاملات قبلی. بهعلاوه، میتواند نسبت به تغییرات در بیان سؤالها و تلاش برای شفافسازی درخواستهای مبهم بیش از حد حساس باشد. چت بات ها می توانند برای شناسایی اطلاعات مهم و تمایز بین منابع قابل اعتماد و غیرقابل اعتماد، مشابه سوگیری هایی که انسان ها با آن مواجه هستند، مبارزه کنند. این می تواند سودمندی آنها را در تحقیقات محدود کند، زیرا آنها فقط می توانند آنچه را که قبلاً انجام شده است بدون افزودن بینش های علمی مشابه انسان تکرار کنند. در نتیجه، برخی از دانشمندان با استفاده از رباتهای گفتگو برای تحقیق مخالف هستند.
متن ایجاد شده توسط ChatGPT را می توان با نقل قول های ساختگی و ارجاعات نامربوط شناسایی کرد که می تواند به شناسایی موارد سرقت ادبی و سایر مسائل کمک کند. با این حال، هنوز نگرانیهایی در مورد پتانسیل دانشجویان و دانشمندان برای استفاده از ChatGPT برای فریب دیگران یا انتشار متن تولید شده آن به عنوان متن خود وجود دارد. لازم به تاکید است که در حال حاضر، مدل های زبانی مانند ChatGPT قادر به ایفای کامل نقش نویسندگان انسانی نیستند، زیرا فاقد سطح درک مشابه و دانش تخصصی در زمینه پزشکی هستند. بنابراین، کسانی که از مدلهای زبانی در کارهای خود استفاده میکنند باید این محدودیتها را بپذیرند و اقداماتی را برای تضمین دقت و قابلیت اطمینان پذیری، مطالب نوشتاری انجام دهند.
ملاحظات اخلاقی
ChatGPT به دستورالعمل های اخلاقی هوش مصنوعی اتحادیه اروپا پایبند است که بر نقش حیاتی نظارت انسانی، استحکام فنی و ایمنی، حریم خصوصی و حاکمیت داده ها، شفافیت، تنوع و عدم تبعیض، رفاه اجتماعی و زیست محیطی، و مسئولیت پذیری در توسعه و استقرار تاکید می کند. سیستم های هوش مصنوعی، این دستورالعملها را که شامل اهمیت توانمندسازی انسانها، اطمینان از ایمنی و دقت، احترام به حریم خصوصی، جلوگیری از تعصب ناعادلانه، ترویج پایداری، و ارائه مکانیسمهای پاسخگویی و گزینههای جبران نتایج منفی هستن را در اولویت قرار میدهند.
به نظر می رسد اکثر مقالات در مطالعات علمی فقط بر نگرانی های اخلاقی مربوط به استفاده از ChatGPT در ادبیات پزشکی تمرکز دارند؛ زیرا سایر کاربردهای آن در پزشکی هنوز به طور گسترده مورد استفاده قرار نگرفته اند. گنجاندن هوش مصنوعی در مطالعات، سؤالاتی را در مورد تالیف و پاسخگویی برای محتوای تولید شده ایجاد می کند. اگرچه ChatGPT مقالاتی با سرقت ادبی کمتری تولید می کند، اما آنها کاملاً عاری از آن نیستند و نیاز به ویرایش انسانی دارند. توصیه نامه ها و اظهارات شخصی بر اساس کارهای انجام شده توسط چت GPT نیز ممکن است شک و تردیدهایی را در مورد مشروعیت آن ایجاد کند. هنگامی که زبان تولید شده توسط هوش مصنوعی به دلایل تجاری استفاده می شود، بسیار مهم است که مطمئن شوید که هیچکدام از حقوق اساسی نسخه برداری را نقض نمی کند. ChatGPT، طبق گفته ناشران و سرورهای پیش چاپی که توسط تیم خبری Nature با آنها تماس گرفته شده ، معیارهای یک نویسنده مقاله را برآورده نمی کند؛ زیرا نمی تواند مسئولیت محتوا و صحت مطالعات علمی را بر عهده بگیرد.
ChatGPT ممکن است در خدمت هدف اجتماعی حذف موانع زبانی باشد و با بسط دادن به افراد بیشتری اجازه تولید مقالات پزشکی با کیفیت بالا را بدهد. با این حال، مانند سایر فناوریها، کشورهای با درآمد بالا و دانشگاهیان ممتاز احتمالاً در نهایت روشهایی را برای استفاده از LLM کشف میکنند که تحقیقات آنها را پیش ببرند و در عین حال نابرابریها را تشدید کنند. در نتیجه، گفتمانها باید افراد گروههایی را که کمتر از آنها نمایندگی میکنند و همچنین افراد جوامعی را که تحت تأثیر کار پژوهشی قرار گرفتهاند را درگیر کند تا از تجربیات شخصی افراد بهعنوان منبعی ارزشمند استفاده شود. تعاریف تالیف و نویسندگی(مقالات) باید بررسی و مشخص شود.
از آنجایی که الگوریتمهایی مانند ChatGPT در سالهای آینده پیچیدهتر و کارآمدتر میشوند، زیرا با دادههای روزافزون از اینترنت و فراتر از آن بهروز میشوند، احتمال سوء استفاده و دستکاری آنها بسیار زیاد است. یک مطالعه اشاره میکند که برخی از کاربران تلاش کردند تا پرسشها را بازنویسی کنند و از مدل بپرسند که چگونه بدون اعمال محدودیتهای اخلاقی از فروشگاه سرقت کنند. این مدل همکاری را انتخاب کرد و اطلاعات گسترده ای در مورد استراتژی های دزدی از فروشگاه ارائه کرد. از این رو، مهم است که افراد به جای تکیه بر آن، از آن به عنوان یک منبع تکمیلی استفاده کنند و محتوای تولید شده توسط آن را با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی تأیید کنند.
چشم انداز های آینده
در آینده، ChatGPT به طور گسترده مورد استفاده قرار خواهد گرفت و در تمام برنامه های ویرایش متن، یکپارچه خواهد شد. سیستمهای پیشرفتهای باید توسعه داده شوند تا بتوانند بر شناسایی حتی دستکاریهای کوچک در دادههای جمع آوری شده توسط ChatGPT تمرکز کنند. در حال حاضر، شناسایی خروجی ChatGPT نیازمند بازرسی دقیق توسط ویراستاران است و ناتوانی آن در استناد صحیح منابع، چالشی را ایجاد می کند. با این حال، تحقیقات با هدف رسیدگی به این مسائل و پیشنهاد راه حل های موثر در حال انجام هستند. دستورالعمل های دقیقی باید توسط مجلات در مورد استفاده از هوش مصنوعی در مقالات علمی اجرا شود تا استفاده نادرست از آن به حداقل برسد. مربیان می توانند به جای تکیه بر شناسایی محدودیت های ChatGPT برای تشخیص تخلفات احتمالی تحصیلی، سوالات درخواستی را را برای اولویت دادن به مهارت های تفکر انتقادی تغییر دهند، بنابراین فرصت ها را برای استفاده نادرست از فناوری محدود کنند.
ChatGPT، اگرچه به اینترنت متصل نیست و دانش محدودی دارد، ممکن است محتوای نادرست یا مغرضانه تولید کند. با این حال، کاربران می توانند با استفاده از دکمه “Thumbs Down” بازخورد ارائه دهند، که ChatGPT را قادر می سازد تا پاسخ های خود را بیاموزد و بهبود بخشد. علاوه بر این، پاسخ های ایجاد شده توسط ChatGPT توسط مربیان هوش مصنوعی برای بهبود عملکرد سیستم بررسی می شود. دادههای جمعآوریشده بهمنظور اطمینان از حریم خصوصی کاربر بهطور ایمن ذخیره میشوند و ممکن است در صورت درخواست حذف شوند.
بحث
ChatGPT ابزاری است که میتواند در حوزههای مختلف مراقبتهای بهداشتی و پزشکی مانند سازماندهی مقالات علمی، تجزیه و تحلیل مطالعات گسترده و عملکرد به عنوان یک عامل مکالمهگر کمک کند. اینها، مزایا و کاربردهای زیادی در سیستم دارند، اما نمیتوان آنها را بدون دانستن و درک محدودیتها و نگرانیهای اخلاقی بالقوه ناشی از استفاده از آن مانند نقض قوانین کپی رایت، سوگیریها و معضلات پاسخگویی اجرا کرد.
ChatGPT می تواند زمان مورد نیاز برای انجام وظایف مختلف را به میزان قابل توجهی کاهش دهد. با این حال، استفاده از آن در کارهایی مانند خلاصه کردن دادههای بیمار، کارهای تحقیقاتی و CSC با هوش مصنوعی به تعداد کمی از افراد محدود شده است. در صورت استفاده عاقلانه، می توان از زمان صرفه جویی شده با استفاده از ChatGPT برای کارهای مولدتر و اولویت بندی شده استفاده کرد. همچنین میتواند توسط متخصصان مراقبتهای بهداشتی برای ترجمه و توضیح یادداشتهای پزشکی یا تشخیصهای بیمار به روشی مناسبتر برای بیمار استفاده شود.
غلبه بر محدودیت های فعلی ChatGPT، مانند بهبود و آموزش چت بات برای ارائه ۱۰۰ درصدی اطلاعات دقیق و بی طرفانه از منابع، برای پرداختن به نگرانی های پاسخگویی که مانع از اجازه دادن اکثر مجلات به ChatGPT به عنوان نویسنده شده است، ضروری است.با این حال، برخی از سرورهای پیش چاپ اجازه ارسال ChatGPT را به عنوان نویسنده و نویسندگان انسانی می دهند. برای رسیدگی به معضل پاسخگویی، یک راه حل ممکن این است که نویسندگان توضیح واضحی را در روش ها یا سایر بخش های مرتبط مقاله خود در مورد نحوه استفاده از ChatGPT به عنوان ابزاری برای کمک به آنها در تحقیقات خود بگنجانند. این میتواند به مجله و خوانندگان کمک کند تا نقش ChatGPT را در فرآیند تحقیق بپذیرند و شفافیت را تضمین کنند. توسعه پروتکلهای مناسب و ایجاد خطوط روشن مسئولیت میتواند به کاهش خطرات مرتبط با استفاده از ChatGPT در تحقیق و نوشتن کمک کند. در صورت استفاده با نظارت مناسب، ChatGPT میتواند به همه، از دانشجویان پزشکی گرفته تا پزشکان در انجام وظایف حرفهای خود کمک کند و به آنها کمک کند کارآمد کار کنند.
نتیجه گیری
ChatGPT یک مدل زبان پیشرفته است که مزایا و کاربردهای متعددی در حوزه های بهداشت و درمان و پزشکی دارد. این سیستم می تواند در کارهای مختلفی مانند تحقیق، تشخیص، نظارت بر بیمار و آموزش پزشکی به متخصصان پزشکی کمک کند. با این حال، استفاده از ChatGPT ملاحظات و محدودیت های اخلاقی متعددی مانند اعتبار، سرقت ادبی، نقض کپی رایت و تعصبات را نیز به همراه دارد. بنابراین، قبل از اجرای ChatGPT، محدودیت های بالقوه و ملاحظات اخلاقی باید به طور کامل ارزیابی و بررسی شوند. تحقیقات آینده می توانند بر توسعه روش هایی برای کاهش این محدودیت ها و در عین حال بهره برداری از مزایای ChatGPT در بخش های درمانی و پزشکی تمرکز کنند.
برگرفته شده از مقاله؛ ChatGPT در پزشکی: مروری بر کاربردها، مزایا، محدودیت ها، چشم اندازهای آینده و ملاحظات اخلاقی آن
نویسنده: فائزه علی دوست