تصور بیمارستانهای آینده بدون توجه به اینترنت اشیا دچار کاستیها و نواقص بسیاری است. اگر یکی از علاقمندان به دنیای تکنولوژیهای نوظهور باشید و مجذوب لمس ضربان تند پیشرفت این دنیای پر رمز و راز، محال است که با حیطه جدید و جذاب اینترنت اشیا آشنایی نداشته باشید؛ اسم و رمزی که این روزها شنیدنش در محافل غولهای تکنولوژی، امر روتینی شده است. اما بهتر است بیش از یک نام با این حیطه شگفتانگیز آشنا شویم. اجازه دهید با این پرسش آغاز کنیم که اینترنت اشیا چیست؟
اینترنت اشیا (Internet Of Things) به میلیون ها دستگاه فیزیکی که در سراسر جهان پراکنده شده است و همگی به اینترنت متصل می باشند و مدام در حال جمع آوری اطلاعات و اشتراک گذاری اطلاعات هستند اطلاق می شود. با بهبود سوپر چیپ های کامپیوتری و قابلیت اتصال بی سیم، این امکان به وجود آمد تا هر وسیله با هر اندازهای که دارد از قرص گرفته تا یک هواپیما همگی در شبکه اینترنت اشیا با همدیگر ارتباط داشته باشند. متصل کردن این اشیا و اضافه کردن سنسور های مختلف از قبیل هوش مصنوعی باعث شده است تا همگی آن ها قابلیت برقراری ارتباط در زمان حال را ممکن سازند که این ارتباط بدون دخالت انسان انجام گیرد. IOT باعث هوشمندی جهان اطراف ما و همچنین مسئولیت پذیری در دستگاه های دیجیتال و دستگاه های فیزیکی شده است.
به زبان ساده شامل تمام اجسام، وسایل و قطعاتی از محیط زندگی ما که بتواند به اینترنت اتصال پیدا کند میشود؛ اگر لباسشویی شما بتواند به اینترنت وصل شود بخشی از این تکنولوژی نوظهور خواهد بود، حتی یخچال یا تخت شما به این شرط که به اینترنت متصل شوند! اینترنت اشیا (IoT) به دیوایسها این امکان را میدهد که از دور کنترل شوند، اطلاعات محیطی مثل تصویر، دما و یا حضور افراد را پایش کرده و به اشتراک بگذارند و در یک شبکه یک پارچه حتی به تصمیمگیری در مورد مسائل مختلفی بپردازند. خب ممکن است بپرسید این چه خاصیتی دارد؟ اگر به اطراف خود در محل کار یا خانه کمی دقت کنید پاسخ روشنی برای پرسش خود پیدا خواهید کرد. خب حالا میتوان با خیال راحت سراغ پرسش بعدی رفت.
اینترنت اشیا کاربردی در بیمارستان ها و فضاهای درمانی دارد؟
در محیطهای مختلف درمانی، اعم از بیمارستان ها، درمانگاهها و مراکز توانبخشی تمام امور حول سلامت و درمان بیمار شکل میگیرند و پر واضح است که باید تمام اعضای مجموعه، چه نیروی انسانی و چه ابزار و تجهیزات پزشکی در خدمت سلامت مراجعین باشند. پیش از ظهور اینترنت اشیا ، تصور این که یک پزشک بدون ملاقات حضوری بتواند مریض خود را زیر نظر بگیرد، غیر ممکن بود اما امروزه اینترنت اشیا این رویای دور و دراز را به واقعیت تبدیل کرده است.
در اینجا بخوانید:حسگرهای زیستسنج ؛کلیدی برای پایش وضع سلامت
با کمک اینترنت اشیا میتوان بیمارستان های آینده را مراکزی بهتر و کارآمدتر تصور کرد. اینترنت اشیا کمک میکند تا تمام تجهیزات پزشکی که برای پایش سلامتی یک بیمار نیاز هستند، مثل مانیتورینگ ضربان، فشار خون، نبض، تنفس و سطح هوشیاری، در یک شبکه یکپارچه لینک شده و تمام اطلاعات مربوط به یک بیمار به شکلی تجمیع شده در اختیار پزشکان و متخصصان قرار بگیرند؛ آن هم بدون نیاز به حضور فیزیکی پزشک در فضای بیمارستان. البته این تنها بخش کوچکی از کاربرهای بیحد و حصر این تکنولوژی مفید است.
(IoT) کمک میکند تا تمام پتانسیل های موجود جهت درمان بیمار و تسهیل روند درمان به کار گرفته شده و این در حالی است که به کمک آن میتوان انتظار کاهش چشمگیر هزینههای درمان را داشت. بیشک (IoT) صنعت سلامت را با انقلابی بنیادین به سمت راهحلهایی جدید برای درمان و مشارکت با کادر درمانی سوق خواهد داد. با ما همراه باشید تا بیشتر و بهتر به تشریح کاربرد اینترنت اشیا در بیمارستان های آینده بپردازیم.
اینترنت اشیا در خدمت بیماران
دیوایسهایی که به شکل قطعات و تجهیزات پوشیدنی مثل دستبندهای سلامت و سایر دیوایسهای بیسیم به کار گرفته میشوند، نقش فعالی در تعامل با شبکه اینترنت اشیا خواهند داشت. به کمک این وسایل هوشمند میتوان اطلاعات حیاتی همچون فشار خون، ضربان قلب، میزان اکسیژن خون، دمای بدن و میزان قند خون را به شکلی برخط مورد سنجش و پایش پیوسته قرار داد. به بیماران امکان دسترسی به این وسایل هوشمند را داده و اجازه دهید با آنها در تعامل دو سویه باشند.
جدا از پایش پیوسته از این وسایل میتوان برای اخطار دادن در مواقع نیاز و خطر برای بیمار استفاده کرد. به طور مثال در یک مورد عملی میتوان از طریق شبکه اینترنت مستقر در بیمارستان ، سطح خاصی از فشار خون، مصرف کالری یا قند خون را به عنوان سطح خطرناک برای مریض تعریف کنید و از دیوایس مربوطه بخواهید تا در صورت رسیدن مریض به آن مقطع، اخطارهایی با ویبره، بوق یا حتی چشمکزن نور اعلام شود تا هم مریض و هم پرستار از این موضوع سریعاً مطلع شود! چنین قابلیتی در مشارکت با مریضهایی با سن بالا میتواند شبیه به یک معجزه گرهگشا باشد و تأثیر بسزایی در بهبود کیفیت درمان داشته باشد.
اینترنت اشیا برای توانبخشی
با پوشیدن دیوایسهای پوشیدنی، یک توانبخش یا فیزیوتراپ میتواند حرکات بخشهای مختلف بدن بیمار را زیر نظر گرفته و دیتاهای مربوط به آن را جهت بررسی بیشتر توسط متخصصان مختلفی بایگانی کند. این در فرآیند بهبود و درمان افرادی که دچار ناتوانیهای جسمانی هستند بسیار مفید است. با این تکنولوژی حتی بدون حضور در محل انجام آزمایش یا تمرینهای فیزیکی، متخصص میتواند بیمار حرکتی را زیر نظر گرفته و گامهای بعدی درمان او را تشخیص دهد. فراموش نکنید که اینترنت اشیا یک قابلیت دوسویه (Interactive) است؛ پزشک به کمک دیوایسهای خاصی میتواند از راه دور نکاتی را به مریض خود گوشزد کند یا از تجهیزات مکانیکی مثل رباتها برای کمک به بیمار استفاده کند. در بسیاری موارد کمک به یک بیمار با نقص در توان حرکتی، میتواند یک چالش باشد؛ بسته به میزان کمک مورد نیاز، نوع کمک و یا تأثیرات روانی این موضوع.
کمکهای دیگر؛ جانبی و دور از دید اما گرهگشا
در کنار وظیفه مهم پایش و کمکرسانی به بیماران، اینترنت اشیا میتواند در خدمت کمک به کادر درمانی نیز قرار گیرد. با اتصال تجهیزات پزشکی به شبکه اینترنت اشیا میتوان به شکل فراگیری در پایش خود تجهیزات پزشکی عملکرد بهتری داشت. در بیمارستان هایی با ریت کاری بالا، پیگیری تجهیزات پزشکی خودش میتواند معضلی حتی بزرگتر از خود درمان بیماران باشد. به ویلچرها، پمپ اکسیژنها، نبولایزرها و الکتروشوکهایی فکر کنید که قابل رهگیری باشند و در هر لحظه بتوان تعیین کرد که در کجای ساختمان قرار دارند.
این تا حد زیادی زمان ارائه خدمات درمانی را کاهش خواهد داد؛ این در بسیاری موارد یعنی نجات جان یک انسان یا سرعت بهبود بیشتر او! رهگیری و تعیین موقعیت تنها بخشی از کار است که با کمک اتصال تجهیزات پزشکی به اینترنت اشیا ممکن خواهد شد، موضوع بعدی پایش لحظهای سلامت خود تجهیزات است. وجود نقص و اشکال در قطعات یک وسیله پزشکی میتواند جان صدها بیمار را تهدید کند. با بکارگیری اینترنت اشیا میتوانید به شکل لحظهای سلامت وسایل را بسنجید و در صورت وجود اختلال الکتریکی یا مکانیکی وسیله را اصلاح کنید.